Vad innebär det att vara målare?

Om du letar efter ett jobb som låter dig måla med färg kanske du vill överväga att bli målare eller anlita en målerifirma. Måleri är en av de äldsta och mest populära konstformerna. Målande har till och med funnits sedan innan vår nedskrivna historia! Målare är de människor som skapar målningar genom att applicera färg på en yta som duk, papper, väggar eller sten. Målare kan arbeta i många olika branscher och roller, vilket gör det till ett spännande yrke. Vissa målare arbetar för byggföretag som målar byggnader och andra strukturer, medan andra arbetar som konstnärer och målar på duk eller papper. Målare börjar vanligtvis med att lära sig hur man använder penslar och andra verktyg som rullar eller svampar för att sedan lära sig hur man blandar färger för att skapa nya färger som de kan använda på sina målningsytor. Efter denna grundläggande utbildning kan de fortsätta att specialisera sig inom ett flertal områden eller ta på sig mer allmänna och efterfrågade uppgifter som att måla väggar för företag eller hem.

Målandets historia

Den första milstolpen i måleriets historia uppstod i forna Egypten. De var bland de första som målade väggarna i sina hem. Romarna bidrog också till denna milstolpe med sina fresker och mosaiker som ofta avbildade gudar och gudinnor på väggar, tak, golv och andra arkitektoniska detaljer. Den andra milstolpen var när Michelangelo målade sitt tak till påven Julius II:s kapell i Rom. Detta var en stor prestation eftersom det förändrade hur folk tänkte på att målningar bara skulle vara för dekoration eller endast för utomhusutrymmen, medan Michelangelo visade hur man kunde framföra starka budskap med färg. Den tredje milstolpen var när Gustav Klimt använde bladguld på sina målningar för att skapa en 3D-effekt som fick tittarna att känna att de befann sig i hans konstverk. Denna typ av målning blev populär efter hans bedrift.

Utbildningskrav för att bli målare i Sverige

Man behöver inte bli konstnär för att jobba med färg. Att bli målare i Sverige är ett yrke som har stor yrkesmässig potential då det alltid finns väggar att måla. Det finns inga formella utbildningskrav för att bli målare i Sverige, men det finns en lärlingsutbildning som du måste genomföra innan du kan erkännas som professionell. För att bli professionell målare i Sverige måste du genomföra en femårig lärlingsutbildning som omfattar 480 timmars studier och 120 timmar praktiskt arbete. Man måste som sagt inte skaffa sig en professionell utbildning, då det inte finns några formella utbildningskrav för att bli målare i Sverige. Men om man vill säkra sin anställning och få chansen att erbjudas större och mer välbetalda uppdrag så är det en bra idé att utbilda sig.