Fixa båten vår och höst

Är du båtägare? Grattis! Det är verkligen härligt att ha en båt oavsett om du valt en motorbåt eller en segelbåt. Själva kärnan i livet som båtägare handlar kanske om sommaren, om de där härliga utfärderna till solvarma klippor eller lockande hamnar. Upplevelserna, avkopplingen och närheten till naturen och kanske också samvaron med alla andra båtägare med liknande intressen. Det finns alltid något att prata om båtägare emellan över en god kvällsmåltid i solnedgången med vattnets stilla kluckande som trivsamt bakgrundsljud. Men det är tyvärr inte alltid sommar. Båten finns där året runt och den kräver en del skötse, lika så båttrailer för båt, l för att de där härliga sommarturerna ska bli precis så njutningsfulla som du tänkt dig.

Vårrusta din båt
En bra början på vårrustningen är att kolla när det är dags för sjösättning på din båtklubb eller var du nu har din båt upplagd. Utifrån det datumet kan du planera hur du ska få båten klar i rättan tid så den verkligen är fullt sjöduglig när den stora dagen kommer. Visst går en del att åtgärda även efter sjösättning, men då är det ofta roligare att helt enkelt dra iväg på en tur direkt utan att fixa de där viktiga småsakerna som är kvar. Sätt av några vårhelger och ha gärna någon dag i reserv om väder, resa och spela eller livspussel skulle stöka till din planering. Vad som behöver göras varierar förstås beroende på vilken typ av båt du har och hur noggrann du var vid höstupptagningen. Behöver båten bottenmålas så behövs garanterat några timmar för det. Har du en plastbåt är det alltid klokt att polera sidorna så de håller sig snygga ännu en säsong. När det gäller motorn kanske en verkstad tar hand om den, annars kan du själv kolla slangar, kylsystem, fylla på olja och bränsle och kolla propeller, olika vattentankar och tändningssystem så allt fungerar som det ska. Tänk också på att gå igenom båtens övriga utrustning, tampar, fendrar och ankarlinor är sådant som kan behöva bytas då och då för säkerhets skull.

Förbered upptagning och vinterförvaring
När säsongen är över är det dags att planera vinterförvaringen. Kontrollera i god tid när och var du kan få din båt upptagen och boka tid så kan du planera utifrån det. Då hinner du i lugn och ro vinterstäda båten inuti och rengöra den utvändigt. Ta med alla dynor och andra textilier samt batteriet och förvara dem hemma under vintern. När det gäller motorn ska den konserveras och servas för att klara vinterkylan. Kontrollera också med ditt försäkringsbolag vad som gäller om motorlås och stöldskydd. Täck båten med presenning så den är skyddad från snö och tänk på att avrinningen måste fungera och planera gärna in något vinterbesök för att kontrollera att din båt har det bra innan du när framgång på casino.